Pienillä askelilla pois negatiivisuudesta

Jatketaan edellisestä aiheesta ja pohditaan hieman ironiseen sävyyn negatiivisuutta ja sitä, miksi aina pitää olla niin negatiivinen. Onhan siinä toisaalta järkeäkin, koska negatiivisuutta kohtaa aika usein ja itse kukin vajoaa tummiin vesiin. Maailma on kaukana täydellisestä, mutta onneksi meillä on kauneutta ja ystävällisyyttä. Uskonkin, että onnellisista ihmisistä kumpuaa kiltteys ja anteliaisuus.

Ei ole epäilystäkään siitä, ettei ystävän avulla pääsisi synkistä ajoista yli. Kun saa toisen henkilön näkökulman ja tuen, tuntuvat oman pään sisällä velloneet ajatukset hieman kevyemmiltä. Toisenlainen perspektiivi auttaa myös kehittämään omaa ajatuksen kulkua – ehkä ensikerralla yritän ottaa vähän rennommin. Ystävälle avautumisessa on kuitenkin syytä varoa, ettei vahingossa vedä ystävää mukanaan jorpakkoon. Ystävä ei ole tunteiden roskapönttö. Negatiiviset ajatukset usein ruokkivat toisiaan, joten ei kuormiteta ystävää liikaa. Jos lähipiirissä ei ole henkilöä, jolle murheensa kertoisi, voi tukeutua elokuvaan tai kirjaan. Ystäviä on kaiken mallisia ja muotoisia.

Kun alkaa tuntua siltä, että maailma kaatuu päälle ja kaikki ympärillä tapahtuva on liikaa, on pakko vetää verhot ikkunan eteen ja sulkeutua rauhoittumaan. On aivan ihanaa eristää itsensä hälystä ja luoda ympärilleen minimaailman. Omassa kolossaan voi haaveilla asioista, joita haluaa saavuttaa ja uusista asioista, joita haluaisi kokeilla. Mietiskely poistaa negatiiviset ajatukset ja hetken päästä on taas helpompi jatkaa eteenpäin.

Jos negatiiviset ajatukset ovat henkilökohtaisia, on aihetta parempi lähestyä strategialla. Tämä ei ole absoluuttinen ongelman ratkaisija, mutta kun hahmottelee muutaman ongelmaan käyvän ratkaisun, on asiaa helpompi lähestyä. Tämä auttaa myös negatiivisesta ajatusmaailmasta pois pääsyyn. Kun opetat itsellesi, että jokaista ongelmaa voi lähestyä ratkaisulla (edes ratkaisun alulla), ei mikään ole ylitsepääsemätöntä.

Kun kaikki menee päin persettä, ei auta muu kuin nauraminen. Ylinegatiiviset olotilat kannattaa hoitaa valittamalla, kiroilemalla tai mikä tuntuu hyvältä, kunhan sen päästää ulos. Valita isoista asioista, valita mitättömistä asioista, kunnes kaikki alkaa tuntua aivan liian naurettavalta.





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Työnhaun jälkitunnelmat

Mitä mukaan työhaastatteluun?

Toinen työnhakuviikko