Ihana aamu


Hyyi! Kylmä ja pimeä talviaamu, hirvittävä herätyskello, alkavan päivän paine ja ihana lämpö mukavassa sängyssä. En syytä sinua, jos et ole aamuihminen. Sanoisin kuitenkin, että minä olen aamuihminen. Rakastan aamun rauhallisuutta ja hiljaisuutta ja sitä tunnetta, kun nousee ennen kuin muu maailma herää. Tästäkin huolimatta, minulla on ollut lukuisia päivä elämässäni, jotka olen aloittanut väärällä tavalla, äkäisenä ja masentuneena.

Yritin selvittää, mikä ero ihanalla ja hirveällä aamulla loppujen lopuksi on. Tässä pähkäilyni tulokset; top 5 kuinka heräämisen saa tuntumaan hyvältä.

1. Nuku tarpeeksi
Yksi tärkeimmistä asioista, hyvän aamun kannalta, on herätä hyviltä yöunilta. Asiat eivät näytä yhtä hirveiltä, kun keho ja mieli on saanut levätä tarpeeksi. Minulle sopiva unen määrä on noin kahdeksan tuntia. Jos menen sänkyyn lukemaan yhdentoista aikoihin, herään seitsemältä.

2. Herää itse
Olen sen verran onnekas, että voin työskennellä kotona, mikä tarkoittaa sitä, ettei minun juuri koskaan tarvitse laittaa herätystä aamuksi. Herätykset ja herätyskellot ovat melkeinpä hirvittävämpiä asioita aamussa. Jos sinulla ei ole samaa ylellisyyttä työskennellä kotona, voit kouluttaa itsesi heräämään ilman herätystä. 

Sanotaan vaikka, että sinun tulee nousta aamulla seitsemältä, jotta ehdit tehdä tarvittavat aamun askareet ja lähteä kotoa. Sen sijaan että laittaisit herätyksesi seitsemäksi, laita se parin viikon ajaksi soimaan kuudeksi. Näin pakotat itsesi nousemaan aikaisemmin, vaikka sinun ei välttämättä tarvitsekaan. Muista tietenkin mennä sänkyyn tuntia aikaisemmin. Pian kehosi on sopeutunut heräämään kuuden aikoihin, ilman puhelimen tai herätyskellon apua. Voit silti laittaa herätyksen seitsemäksi, jotta et vahingossa nuku liian pitkään. Mielestäni tämä on paras tie hyvään aamuun – heräämällä itse, kun käytössäsi on enemmän aikaa kuin mitä tarvitset.  

3. Tee aamuista nautittavia
Nyt kuin meillä on enemmän aikaa käytettävissä, ennen kuin kotoa täytyy lähteä, meillä on varaa ottaa vähän rennommin. Voimme tehdä asiat vähän hitaammin ja jopa viettää hiukan laatuaikaa itsemme kanssa. Luo itsellesi aamurutiini, jota odotat innolla. Tee aamupala, josta nautit, siistiydy ilman stressiä, nauti rauhassa aamuteesi ja suunnittele tulevaa päivää tai tee pieni aamuvenyttely. Kuin huomaamatta, aamut eivät tunnu enää niin kamalilta.

4. Vietä stressitön ilta
Teetkö koskaan niin, että menet sänkyyn niin stressaantuneena, että unesikin on pilalla ja heräät aamulla ahdistuneisiin sydämenlyönteihin stressaten kaikista asioista, joita sinun tulee tehdä ja joista tulee huolehtia. Tämä ei todellakaan ole mukava tapa aloittaa päivä. Mielestäni tärkeää on aloittaa stressittömällä illalla, ennen kuin menet lähellekään sänkyäsi. Jokaisella meillä on erilaiset mieltymykset. Jotkut haluavat pestä hiuksensa ja valita seuraavan päivän asu, jolloin heillä on aamulla yksi asia vähemmän huolehdittavana. Toiset haluavat kirjoittaa kaiken ylös tehtävälistalle tai kalenteriin, jotta kaikki asiat olisivat järjestyksessä ja muistissa. Jotkut haluavat rauhoittua hyvän kirjan kanssa, mikä voi myös auttaa nukahtamisessa. Illanvietosta voi tehdä oman rituaalin, jolloin aivot tietävät, että kohta mennään nukkumaan.

5. Muista biologiasi
Usein unohdamme ajatella kokonaisuutta; sekä kehoa että aivoja. Ajattelemme unta ehkä hieman yksinkertaistaen; olla joko hereillä tai unessa. Aivomme ovat kuitenkin paljon monimutkaisemmat. Voimme olla syvässä tai kevyessä unessa ja voimme olla hereillä olon eri tilassa. En usko, että on kovinkaan järkevä pakottaa itsensä syvään uneen ja taas täysin hereille silmänräpäyksessä. Aivoilla voi mennä jopa tunti rauhalliseen heräämiseen. Joskus tämä tunti on juurikin se hätäinen pyrähdys, jonka vietämme aamulla kotona. Siitä syystä, kannattaisikin antaa itselleen tunnin lisäaikaa kunnolliseen heräämiseen.

Toivottavasti tästä oli apua sinun aamuusi. Ehkä voit nyt tehdä aamuistasi päivän ylellisemmän hetken juuri itsellesi. 






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Työnhaun jälkitunnelmat

Mitä mukaan työhaastatteluun?

Toinen työnhakuviikko