Nomen nescio

Siirrytäänpä seuraavaksi astetta kevyempään aiheeseen eli nimen keksimiseen. Nimiasiat eivät toki ole helppoja eikä niitä saa ohittaa liian kepeästi, joten tähän kannattaa käyttää aikaa.  Kyseessä on yrityksen toiminnan nimi eli nimi, jonka mukaan asiakkaat tunnistavat sinut kilpailijoista. 

Patentti ja rekisterihallituksella on ohje nimen muodostamiseen. ”Tavallista on yhdistää paikkakunnan nimi ja harjoitettava toiminta. Toiminimenä voi käyttää myös omaa nimeä. Toiminimi voi olla myös täysin keksitty sana tai tuttujen sanojen yhdistelmä, joista muodostuu keksinnöllinen kokonaisuus.”

Tärkeää on valita nimi, joka vetoaa itsesi lisäksi asiakaskuntaan, jota yrität tavoittaa. Valitse miellyttävä tai tuttu nimi, joka tuo esille hyviä muistoja ja assosiaatioita, jolloin asiakkaat kohtaavat yrityksesi tunnetasolla. Älä missään tapauksessa ota liian pitkää tai liian vaikeaa nimeä. Voit testata vaihtoehtoja, vaikka äidilläsi - tajuaako hän? Yritä pysyä mahdollisimman kaukana kivoista sanaleikeistä, koska todennäköisesti olet ainoa, joka sen ymmärtää.

Yksi keino nimen keksimiseen on listata 20 asiaa ja ominaisuutta, jotka kuvaavat yrityksesi liiketoimintaa esim. leipomosta: lämmin, kotoinen, täyteläinen (eli voita säästelemättä), vaniljainen, mausteinen, tuore, rapea, pehmeä ym. Tämä auttaa hahmottamaan, minkälainen nimi on sopivin ja kuvaavin. Huomaa, että nimellä voit kertoa myös yrityksesi koon. Miltä kuulostaa Ullan leipomo? Tai Sokerikuori? Entä Cake and Bun?

Yrityksen perustamisilmoitukseen tarvitaan muutama nimivaihtoehto, joten kannattaa kehitellä muutama varanimi siltä varalta, ettet saakaan rekisteröityä ensimmäistä vaihtoehtoasi. 

Kaupparekisteri tarkistaa nimestä:
- yritysmuodon tunnuksen - rekisteröitävässä nimessä tulee olla yritysmuodon lyhenne, mutta lyhennettä ei suinkaan tarvitse käyttää markkinointimateriaalissa
- yksilöllisyyden - nimeksi ei käy liian ylimalkainen sana esim. Leipomo Oy
- erottuvuuden ja sekoitettavuuden - nimen tulee selvästi erottua ennestään olevista nimistä
- sukunimen käytön - jos nimessä käytetään sukunimeä, yrityksessä tulee olla tämän niminen henkilö






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Työnhaun jälkitunnelmat

Mitä mukaan työhaastatteluun?

Toinen työnhakuviikko